Nackdelar med snabblån

Är man i behov av en mindre summa pengar väldigt fort ser man kanske bara fördelarna med smslån. Det går fort, är enkelt och smidigt. Har man dessutom problem att bli beviljad lån någon annanstans för att man kanske har en betalningsanmärkning eller liknande kan ett smslån vara räddningen, då många långivare på denna marknaden beviljar lån trots att låntagaren har en betalningsanmärkning.

Samtidigt som det finns en hel del fördelar finns det även många nackdelar med smslån. Man kan nästan säga de faktorer som ses som fördelar kan även bli vissa personers nackdelar.

Att det är så enkelt att ansöka och bli beviljad ett smslån kan för många skapa ett missbruk. Man skickar iväg det där sms:et utan att riktigt tänka sig för. När månaden börjar närma sig sitt slut och fakturan ska bli betald fattas det fortfarande pengar, för att lösa det tar man ett nytt lån någon annanstans. Cirkeln sluts helt enkelt och det blir svårt att ta sig ur.

Har man redan ett missbruk av någon form, till exempel ett spelmissbruk eller ett shoppingmissbruk kan det förvärras än mer då det är så lätt att ta lån med sms. Sådana här negativa spiraler kan lätt leda till att man hamnar hos kronofogden med allt vad det innebär.

En annan nackdel som många inte tänker på, utan ser istället som en fördel, är all reklam om att lånen är räntefria. Bra, tänker många. Då blir det billigare att låna. Men faktum är att dessa lån många gånger är mycket dyrare än de lån man tar på banken. På smslån tillkommer det alltid en serviceavgift som ska täcka företagets administrativa arbete. Denna avgift brukar vara väldigt hög, vilket innebär att räntan i själva verket blir på flera hundra procent.

Det är dessutom en summa som ska betalas tillbaka samtidigt som det lånade beloppet.

Att avgifterna är så höga beror i själva verket på att långivarna tar en väldigt stor risk när de lånar ut pengar. Den största konsumentgruppen bland de som lånar pengar med hjälp av sms är låginkomsttagare och de som kanske till och med har fått en betalningsanmärkning sedan tidigare. För dessa människor med dålig ekonomi är det lätt att lockas av att ta snabba och enkla lån för att om möjligt skjuta upp sina ekonomiska problem till ett annat tillfälle. Men många gånger kommer det inte något annat tillfälle utan man har hamnat i spiralen och har otroligt svårt att ta sig ur den.

En annan nackdel med smslån kan vara att man bara har 30 dagar på sig att betala tillbaka hela lånebeloppet inklusive den tillkommande avgiften. Med smslån är går det inte att förlänga kredittiden om det skulle behövas, vilket man i en del fall kan göra om man har tagit lån hos en vanlig bank till exempel. Kan man inte betala tillbaka den lånade summan innan angiven tid behöver man många gånger ta ett nytt lån för att lösa detta problem. Men bekymret återstår då man då har ett nytt lån som ska betalas tillbaka 30 dagar senare.

Betalar man inte tillbaka i tid har din långivare, där du har ansökt om lån, rätten på sin sida att lämna över ditt ärende till Inkasso för att få tillbaka sina pengar. Till detta tillkommer den ännu fler avgifter som du måste betala i slutändan. Om inkasso inte lyckas driva in pengarna du är skyldig kan de i sin tur lämna över ärendet till Kronofogden som tar till rättsliga åtgärder som kan leda till att du får en betalningsanmärkning.

Vissa företag har även rätt att kräva en så kallad utmätning där de kommer hem till dig och hämtar något av samma värde som beloppet du har lånat.

Smslån må vara enkla och smidiga och gå väldigt snabbt. Men de kan också sätta dig i situationer du inte riktigt hade räknat med då du lånade den där första tusenlappen. Har du otur hamnar du i en ond cirkel du inte kan ta dig ur som till slut gör att du hamnar hos Kronofogden med lån långt upp över öronen.

Tänk dig därför för både en och två gånger innan du skickar iväg det där sms:et för din låneansökan. Du kanske klarar dig till nästa lön utan de där jeansen, eller så kanske du rent av kan lösa dina bekymmer på något annat sätt.